piątek, 26 listopada 2010

Wino do pary z mazurkiem

Święta bez dobrego wina? Wykluczone! Cóż to za wielkanocny stół bez szlachetnego trunku? Doskonałym towarzystwem do świątecznych dań będą Muscat Ottonel lub Muscat Moldovenesc, znakomite wina mołdawskie.

Półsłodkie Muscat Ottonel, o charakterystycznym żółtym kolorze, zaskakuje esencjonalnym posmakiem miodu i aromatem kwiatów akacji, w czerwonym, także półsłodkim, Muscat Moldovenesc odnajdujemy wyjątkową harmonię smaku i delikatnych owocowych aromatów. Trunki te świetnie się komponują szczególnie z deserami, z powodzeniem można je też podać do tradycyjnych wielkanocnych ciast - bab, mazurków i makowców. Muscat Moldovenesc to również idealne towarzystwo do potraw rybnych, a Muscat Ottonel - do serów i serowych wypieków, ale w jednym i drugim przypadku można puścić wodze kulinarnej fantazji.

Wino do pary z mazurkiem

Warto się pokusić choćby o popularne w Mołdawii ciasto biszkoptowe z orzechami - idealne w parze z Muscat Ottonel. Aby je zrobić, potrzeba 6 jajek, 30 dkg mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 250 ml jogurtu naturalnego i 15 dkg posiekanych orzechów włoskich.

Najpierw całe jajka ubijamy przez 10 minut, dosypujemy cukru i miksujemy przez kolejne 10 minut. Do masy dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, orzechy i mieszamy. Przełożone do foremki ciasto należy piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Muscat Ottonel świetnie sprawdzi się też jako towarzystwo do ciasteczek serowych z owocami, doskonałych jako deser po świątecznym obiedzie. Przygotowując przysmak musimy zaopatrzyć się w 25 dag mąki, 25 dag białego sera, paczkę masła, puszkę brzoskwiń oraz cukier puder.
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste. Z mąki, masła, cukru i sera wyrabiamy ciasto, wałkujemy je i wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na każdy z nich nakładamy kawałek brzoskwini i zlepiamy. Tak uformowane ciasteczka układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Do Muscat Moldovenesc warto natomiast polecić rybę w sosie serowo-śmietanowym. Do jej przygotowania potrzeba 1 kg filetów delikatnej ryby (np. soli), sera typu camembert, szklanki chudej śmietany, średniego pora (białej części) oraz dodatków i przypraw: bazylii, oregano, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, soku z cytryny i oleju do smażenia.

Przyrządzenie potrawy rozpoczynamy od zeszklenia na oleju pora, wcześniej pokrojonego w cienkie krążki. Dodajemy pokrojony ser i - mieszając - podgrzewamy na małym ogniu aż ser się stopi. Dolewamy śmietany, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i gałką muszkatołową. Rybę należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i zalać sosem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż na wierzchu pojawi się apetyczna, złocista skórka.

Muscat Ottonel i Muscat Moldovenesc to trunki z nowej linii producenta, nazwanej "Besame Mucho", co w języku hiszpańskim znaczy „pocałuj mnie w usta". Oba wina powstają w winnicach Chateau Vartely, położonych nieopodal średniowiecznego miasta Orhei w środkowej Mołdawii, mniej więcej na tej samej wysokości geograficznej, co Burgundia. Jej doskonałej jakości aromatyczne wina białe i wyraziste, eleganckie czerwone przebojem wchodzą na zagraniczne rynki, zdobywając laury na międzynarodowych konkursach. Firma produkuje ponad milion butelek wina rocznie, głównie z klasycznych europejskich odmian winorośli, śmiało z nimi eksperymentując.

Wesołych świąt!

Artykuł pochodzi ze strony: 

http://www.artelis.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz